Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez talán a jövő sportja lehet.

A vizirugby Észak és Nyugat Európában népszerű játék. Természetesen ezt a népszerűséget nem szabad a labdarúgással és más labdajátékkal összehasonlítani. Soha nem lesz belőle tömegsport. Maga a játék könnyen elsajátítható és tanulható. A víz alatti játszadozás, labdázás egy ősidőkre visszanyúló ösztönös késztetés. Mondhatnánk a vérünkben van nekünk embereknek.

Olyan szabályok és rendszerek kellenek, amelyek alapot adhatnak egy általános elterjedésre, mint tömeg, mind média szempontból. Tehát a pálya alapmérete nem változik: kb. 20x15 méter a mélység: 2,2 méter. A kaput jelképező kosarat is meg kell változtatni, mert így csak követhetetlen bunyó és verekedés után lehet gólt szerezni. A formája lehet egy klasszikus kapuforma, mondjuk 1,5 x 1 méter a földre helyezve, mögötte hálóval.

A klasszikusnál maradva a 6 ember/csapat jónak tűnik 6 cserével.

A csapatok felváltva kapnának támadási jogot. Fél pályáról indul a támadó csapat. A védők a saját kapujuk előtt állnak fel. Akinek elfogy a levegője, feljön és kiúszik a szélekre. Bárminemű játékba avatkozás kiállítást von maga után. Alapjában véve a támadó idő a gólig tart. Szabálytalanság esetén a bíró megállítja a játékot. A vétkest figyelmeztetik, másodjára kiállítják. Gyors bírói döntések kellenek, mert a játékosok ilyenkor sem jöhetnek fel a víz tetejére.

A víz alatt verekedni nem lehet. A hangsúly a gyors és látványos passzokon és cseleken van. Ha a védekező csapat megszerezte a labdát, azonnal indíthat egy ellentámadást.

A szabályok szigorúak lesznek, nincs játékos támadás csak labdaszerzésre irányuló törekvés. Pl.: egy megúszó játékos visszahúzása kiállítást ér, egy passzolni készülő játékos lefogása figyelmeztetést, majd másodszorra kiállítást von maga után. Ez akár lehet egyből kiállitás is, ha nagyon durva a szabálytalankodás.

 

Meccs szituáció

Fél pályánál 6 ember leereszkedik a víz alá. Vonalban vannak egymás mellett. A védők ugyanezt teszik a kapujuk előtt. A 6 támadó csak vár, talán arra, hogy kimozduljon a védelem, talán arra, hogy fárassza őket. Közben a védelem kiküld egy embert zavarni, esetleg labdát felfedezni. Lehet, hogy nem tudják kinél vagy a bogyó (az öregek még emlékeznek az eldugott labdára, észbontó milyen formációkat és trükköket találtunk ki.). Megindul a támadás. A támadók csellel próbálkoznak jobbról. Vajon a védők észreveszik-e, hiszen a labda baloldalon van eldugva. Közben emberek mennek fel levegőért és állnak ki a játékból. Lenn egyre nagyobb a küzdelem. Fogy az oxigén, de gól még sehol. A védők megszerzik a labdát és megúsznak. Vajon mi lesz a vége? Próbáljuk ki.

Gyors, látványos, gólra törő, eladható, közvetíthető.

Korosztályos versenyeket lehetnek szervezni gyerekeknek. Sok ember sok támogató.

Ebből a sportágból hősöket, példaképeket lehet kitermelni. Média szempontból ez nagyon fontos. Statikus és dinamikus sport királyokat. Cselmestereket és a taktikázás isteneit.

Rakjuk le az alapjait egy új sportágnak.